Select Page

Lumen ja jään maisemissa

Tarkastele teosta Akseli Gallen-Kallela: Latu keväthangella

Akseli Gallen-Kallela on maalannut teoksen ”Latu keväthangella”. Teoksessa näkyvät ihmisen jättämät jäljet hangella.

  1. Hae tietoa kirjoista ja internetistä lumi- ja jäätaiteesta, lumihotelleista ja siitä mihin kaikkeen lunta voisi käyttää.
  2. Suunnittele oma lumi- / jääteoksesi ja kuinka voisit itse tehdä erilaisia jälkiä lumeen tai tehdä taidetta lumesta ja jäästä.
  3. Innosta tuttavasi, perheesi, lapsia tai naapurisi talviseen taidetoimitaan. Kokeile painaa hankeen kuvioita erilaisilla esineillä ja muoteilla tai voit tehdä kävellen erilaisia kuvioita ja kuviosarjoja hankeen. Kerrostalo tarjoaa kuvioiden ihaluun hyvän kuvakulman!
  4. Lumitöiden teko muuttuu mielenkiintoisemmaksi esimerkiksi lapioimalla pihatien reunat kuvioiksi. Suojakelillä lumesta on mukava tehdä pihakoristeita, lumi- ja jäälyhdyt tuovat valoa talvi-iltoihin.
  5. Voit myös tehdä pahvilaatikosta kannettoman ja pohjattoman kehikon, jonka täytät lumella. Tamppaa lumi tiiviiksi ja anna lumen kovettua noin vuorokauden ajan. Kun lumipaasi on kovettunut tarpeeksi, voit veistää itsellesi lumiveistoksen. Työkaluiksi käyvät erilaiset kodista löytyvät veitset, lusikat, lapiot jne.
  6. Jäädytä tyhjiin, pestyihin maitopurkkeihin vettä. Voit värjätä vettä esim. karamelliväreillä. Tee erilaisia jäälyhtyjä tai toisiinsa kiinni jäädytetyistä lohkareista erilaisia veistoksia. Voit huomioida teoksen sijoittelussa pihavalaistuksen (heijastuuko jostakin valoa teokseen?)
  7. Voit ottaa tavoitteeksi talvipuutarhan, jota työstät eri tavoin talven aikana. Muista dokumentoida talvitaiteesi!

Tämä verkkojulkaisu liittyy Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011 esillä olleeseen Tunne maisema -näyttelyyn.

© Jyväskylän taidemuseo 2011-
ISSN-L: 1799-6929