Select Page

Outo eläin eksyksissä

Voitte jatkaa 2. luokalla tehtävää ”metsän outo eläin” eri tavalla.

Tarvitsette: itsestään kovettuvaa muovailumassaa, pahvia tai kovaa kartonkia 2 kpl / oppilas, pullovärit tai akryylivärit, siveltimet, vahaliidut, teippiä, liimaa, luonnonmateriaaleja tai kierrätysmateriaalia rakenteluun.

  1. Oudot eläimenne ovat eksyneet metsäympäristöstään lähelle ihmisasutusta. Ne ovat hyvin hämillään ja etsivät ruokaa. Ne katselevat laskevan auringon värejä vasten piirtyviä rakennusten siluetteja. Tutustukaa samalla teokseen Thomas Nyqvist: Plan III.
  2. Katselkaa 1. luokalla toteuttamianne ”metsän outo eläin” -töitänne tai töistänne otettuja kuvia ja muistelkaa tehtävän aihetta. Jatkakaa eläinaihetta toteuttamalla ohjeiden mukainen kolmiulotteinen versio eläimestä ja maisemasta.
  3. Suhteuttakaa käytettävän massan määrä eläinhahmon taustaksi ja alustana käytettävien pahvien kokoon. Voitte maalata itsestään kovettuvaa muovailumassaa heti sen kuivuttua. Yrittäkää muovailla eläin yhdestä palasta irroittamatta massasta palasia.
  4. Massan kuivumista odotellessanne voitte maalata alustan ja taustan, jonka osaksi kolmiulotteinen eläimenne tulee. Tarvitsette pahvia tai kovaa paksua kartonkia, lyijykynät ja pullovärit. Minkälainen maa eläimenne jalkojen alla on? Onko se nurmikkoa, asfalttia tai kenties hiekkaa? Miltä sen pinta näyttää? Mitä värejä voisitte käyttää erilaisten pintojen kuvaamiseen? Käyttäkää maalaamiseen pullovärejä tai akryylimaaleja. Voitte piirtää ja värittää maalatun pinnan päälle vahaliiduilla erilaisia kuvioita ja viivoja. Välttäkää peittämästä alta kuultavaa maalia liikaa.
  5. Hahmotelkaa rakennusten siluetit piirtämällä ne taustaksi tulevaan pahviin. Minkälaisia värejä olette nähneet auringon laskiessa? Maalatkaa pullo- tai akryyliväreillä ensin auringonlasku ja sen jälkeen rakennusten tumma siluetti
  6. Kiinnittäkää maa siluettikuvaan 90 asteen kulmaan teipillä ja voitte liimata taustalle tukirakenteen, jonka avulla taustamaisema pysyy pystyssä.
  7. Kun eläimenne ovat kuivuneet, maalatkaa ne huolella pullo- tai akryyliväreillä. Mikä vuodenaika teoksessasi nyt on? Onko eläin vaihtanut väriä? Kun eläimet ovat kuivuneet, voitte asetella ne maisemaanne.
  8. Voitte jatkaa teosta rakentelemalla siihen erilaisia kolmiulotteisia yksityiskohtia luonnonmateriaaleista tai kierrätysmateriaaleista. Mitä eläin näkee matkallaan kohti ihmisten asuttamaa aluetta? Mitä maassa on?
  9. Laittakaa työnne esille. Kertokaa toisillenne tarinoita tai kirjoittakaa pieni ainekirjoitus eläimen seikkailusta kohti ihmisten asuttamaa aluetta.

Tämä verkkojulkaisu liittyy Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011 esillä olleeseen Tunne maisema -näyttelyyn.

© Jyväskylän taidemuseo 2011-
ISSN-L: 1799-6929