Pekka Halonen: Kivikoski
Pikkukuvakkeen avulla voit avata kuvarinnastuksen.
» Kuvarinnastus 4
Teoksen esittely
Pekka Halonen kuuli ensimmäisen kerran Kuhmoisten ja Jämsän puolivälissä sijaitsevasta Kivikoskesta 1915. Hän ihastui paikkaan ja muutti jo seuraavana kesänä perheineen Kuhmoisiin. Isojärvi–Arvaja -reitin vuolaasti virtaava 12 kosken ja kirkasvetisten rotkojärvien ketju teki Haloseen suuren vaikutuksen. Paikkaa ympäröivät jyrkät, osittain louhikkoiset vuorenrinteet.
Kesältä 1916 on yli kolmekymmentä Kivikoskella maalattua teosta. Liike, kosken kuohut, pyörteet ja kivikkorannat sekä sammaloituneet tukit ja myllyrännit tallentuvat maalauksiin. Halosen tuotannossa ja värien käytössä tapahtui muutos, kun hän alkoi viettää kesiään Kivikoskella. Aiemmin kesän ylenmääräinen vihreys oli hänestä yksitoikkoista ja ”pinaattimaista” – se hävitti valöörin ja perspektiivin. Uudessa ympäristössä hän näki kesäaiheet toisin: vaihtelevina ja vivahteikkaina. Seuraavien 15 vuoden aikana Halonen maalasi Kivikoskesta sekä läheisestä Kotakoskesta useita kymmeniä samantyyppisiä maalauksia. Toistamisen voi nähdä eräänlaisena uskonnon harjoittamisena, samalla tavalla kuin Paul Cézanne maalasi Mont Sainte-Victoirea.
Katso video Pekka Halosen Kivikoski >
Seija Heinänen
Katso ja tulkitse
- Missä ja milloin taiteilija on maalannut teoksen?
- Millainen tunnelma teoksesta välittyy?
- Millainen tunnelma on sinun asuinympäristössäsi?
Äänimaisema
Tehtävät
Sukupolvelta toiselle
Haastattele (itsesi lisäksi) kahta henkilöä: toisen heistä tulee olla itseäsi jonkin vanhempi ja toisen nuorempi. Haastattelun aihe on KOSKIMUISTO tai VENEMUISTO.
- Tee taulukko, johon kirjaat ylös:
– mille ajalle ja mihin päin Suomea muisto sijoittuu
– mitä tapahtui
– miksi tapahtuma jäi mieleen
– miltä haastateltavasta tuntui
– minkälainen maisema oli? Mahdollisimman paljon mieleen jääneitä yksityiskohtia. - Vertaa muistojanne keskenään, oliko teillä kaikilla kolmella samanlaisia muistoja vai oliko niissä joitakin eroja?
- Tee triptyykki (kolmeosainen teossarja) haluamallasi tekniikalla, jossa teet kuvan jokaisen haastateltavan muistosta. Anna teokselle jokin kuvaava nimi.