Select Page

Akseli Gallen-Kallela: Latu keväthangella eli Talvimaisema

<p><strong>Akseli Gallen-Kallela:</strong> <em>Latu keväthangella</em><br />
1887, 19,5 x 25 cm, öljy kankaalle<br />
Ateneumin taidemuseon kokoelma<br />
Kuva: Valtion taidemuseo/Kuvataiteen keskusarkisto/Jukka Romu</p>
Voit suurentaa kuvan napsauttamalla.

Pikkukuvakkeen avulla voit avata kuvarinnastuksen.


» Kuvarinnastus 3
Teoksen esittely

Syksyllä 1886 Akseli Gallen-Kallela ei matkustanut Pariisiin jatkamaan opintojaan, vaan lähti mieluummin Keuruulle Ekolan torppaan ja Jamajärven (Huhkojärven) talvimaisemiin etsimään ”koskematonta maata ja korven kansaa”. Kirjeessään hän toteaa: …Olen aivan kuin kotona täällä ja minulla tulee olemaan vaikeata erota tästä elämästä taas keväällä. Minulla on pieni kamari, aivan pienen pieni. Hyvin kaunis näköala ikkunastani, järvi ihan vieressä ja metsä, joka näyttää yhtä loistavalta kuin jalokivimyymälä Pariisissa.

Gallen-Kallelaa kiehtoi torppaa ympäröivä talvinen luonto. Keuruun salomaille suuntautuvien, useiden kymmenienkin kilometrien pituisten hiihtoretkien tuloksena oli talvipakkasessa maalattuja pienikokoisia maisemia. Valmistumisaikanaan ulkoilmassa maalatut talvikuvat olivat harvinaisia. Arkisia aiheita, kuten hiihtolatua, viittatietä tai takapihaa kuvaavat maisemat olivat vielä harvinaisempia. Opinnot Pariisissa jatkuivat lokakuussa 1887.

Seija Heinänen

Äänimaisema

Kokeile miten erilaiset ääniefektit vaikuttavat teoksen sisältöön ja omaan tulkintaasi. Laita valitsemasi ääniefekti soimaan ja avaa sitten valokuva suuremmaksi.

Tunnemaisema äänet

Tunnemaisema äänet

Ääninäytteet Freesound sekä Äänipää -sivuilta. Tekijätiedot äänitiedoston yhteydessä.

Tehtävät

Lumen ja jään maisemissa

Akseli Gallen-Kallela on maalannut teoksen ”Latu keväthangella”. Teoksessa näkyvät ihmisen jättämät jäljet lumessa. Pohdi miten voisit itse tehdä erilaisia jälkiä lumeen tai tehdä taidetta lumesta ja jäästä.

  • Hae tietoa kirjoista ja internetistä lumi- ja jäätaiteesta, lumihotelleista ja siitä mihin kaikkeen lunta voisi käyttää. Suunnittele oma lumi- / jääteoksesi.
  • Kokeile: painaa hankeen kuvioita erilaisilla esineillä ja muoteilla tai voit kävellen tehdä erilaisia kuvioita ja kuviosarjoja hankeen. (Huom! Kerrostalo tarjoaa kuvioiden ihaluun hyvän kuvakulman!)
  • Tee pahvilaatikosta kanneton ja pohjaton kehikko, jonka täytät lumella. Anna lumen painua jonkin aikaa ja nosta kehikkoa ylemmäs ja täytä se taas lumella. Kun lumipaasi on kovettunut tarpeeksi, voit veistää itsellesi lumiveistoksen. Työkaluiksi käyvät erilaiset kodista löytyvät veitset, lusikat, lapiot jne.
  • Jäädytä maitopurkkeihin vettä. Voit värjätä vettä esim. karamelliväreillä. Tehkää erilaisia jäälyhtyjä tai jäädytetyistä lohkareista tehtyjä veistoksia. Voit huomioida teoksen sijoittelussa pihavalaistuksen (heijastuuko jostakin valoa teokseen?)
  • Innosta naapureita mukaan talviseen taidetoimintaan!

Tämä verkkojulkaisu liittyy Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011 esillä olleeseen Tunne maisema -näyttelyyn.

© Jyväskylän taidemuseo 2011-
ISSN-L: 1799-6929