Select Page

Ari Saarto: Arabia #

<strong>Elina Brotherus: <em>Landscapes and escapes I</em></strong><br /> 1998, 109x134cmcm, kromogeeninen värivedos.<br /> Suomen Valokuvataiteen museo.<br /> Kuva: Virve Laustela / Suomen valokuvataiteen museo.
Voit katsoa kuvan suurempana napsauttamalla kuvaa.
» Katso kuvarinnastuksena

Teoksen esittely
In situ on arkeologiassa ja geologiassa käytetty termi, jonka mukaan esine, kerrostuma tai jäänne on jätetty koskemattomana löytöpaikalle. Sama ajatus on Ari Saarron töiden taustalla. Saarto tutkii jälkiä ja todisteita ihmisten läsnäolosta. Jälki, unohdus ja katoaminen ovat IN SITU -teosten keskeisiä teemoja. Syrjäytyneet ja heidän asumuksensa ovat valo­kuvissa viileän hienovaraisen maisemakuvan aiheena, perinteisen journalismin tai dokumen­tarismin lähestymistavan sijaan.
Katso ja tulkitse
  • Mikä on ensivaikutelmasi kuvasta?
  • Kun katsot tarkemmin, mitä näet?
  • Mikä on ihmisen rooli maisemassa?
Äänimaisema

Kokeile miten erilaiset ääniefektit vaikuttavat teoksen sisältöön ja omaan tulkintaasi. Voit valita äänen ja avata sitten kuvan suuremmaksi katsoaksesi sitä tarkemmin.

Tehtävät

Muutoksien maisemissa

Olet kenties kuullut Onkalosta, Suomeen rakenteilla olevasta ydinjätteen loppusijoituspaikasta. Jos aihe ei ole tuttu, voit etsiä tietoa asiasta internetistä. Olet saattanut myös huomata uutisia ympäristöön kohdistuneista muutoksista ja katastrofeista.

  • Pohdi omaa suhdettasi ympäristöön. Mihin asiaan haluaisit ottaa kantaa? Mitkä asiat huolestuttavat sinua?
  • Tiedemiehet ovat erimielisiä siitä, tulisiko ydinjätteen loppusijoituspaikka merkitä jotenkin, tulisiko siitä välittää tietoa tuleville sukupolville, esimerkiksi taiteen avulla. Tulisiko muista ympäristössä tapahtuneista muutoksista välittää tietoa tuleville sukupolville taiteen keinoin?
  • Minkälaisia taideteokset olisivat? Valitse jokin itseäsi koskettava ympäristössä tapahtunut muutos tai katastrofi ja toteuta pienoismalli itsellesi sopivilla tekniikoilla.

Tämä verkkojulkaisu liittyy Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011 esillä olleeseen Tunne maisema -näyttelyyn.

© Jyväskylän taidemuseo 2011-
ISSN-L: 1799-6929