Select Page

Kaupunki parrasvaloissa

9. luokan oppiaine: valinnainen kuvataide

Tarvitsette: kuvan kaupungista, suunnitelmanne mukaisia erilaisia tarvikkeita, tietokoneen, editointiohjelman, kuvankäsittely- tai tekstinkäsittelyohjelman.

  1. Toteuttakaa stop motion -animaatio jonka pääosassa on valitsemanne kuvan kaupunki. Käyttäkää animaation pohjana esim. suurikokoista kuvaa (juliste, lehtikuva tms) kaupungista. Kaupungin ei tarvitse olla nykyaikainen, vaan se voi olla muinainen raunio tai fantasiakaupunki. Kaupunkikuva voi olla myös itse tehty. Tutustukaa eri maiden kaupunkikuviin eri aikakausilta.
  2. Lisätkää kuvaan valitsemianne elementtejä: voitte leikata lisää kuvia lehdistä, tehdä niiden avulla liikuteltavia elementtejä ja hahmoja. Voitte kokeilla tunnelman muuttamista esimerkiksi valaisemalla kuvaa värivaloilla, maalaamalla kaupunkimaiseman päälle, ripottelemalla kuvan päälle jotakin…
  3. Käyttäkää luovuuttanne! Miltä kuva näyttäisi kuvattuna lasisen vedellä täytetyn astian läpi? Vettä voi värjätä esim. vesiväreillä.) Ideana on, että kaupungissa pitää tapahtua jonkinlainen muutos eli transformaatio.
  4. Kun olette kuvanneet animaationne digikuvina tai lyhyinä video-otoksina, editoikaa animaationne ja lisätkää siihen sopiva äänimaisema. Mille vuosisadalle tai kymmenelle animationne sijoittuu? Minkälaiset äänet tukisivat parhaimmin tapahtumia? Lisätkää animaatioon erilaisia kuva- ja äänitehosteita, siirroksia, tehkää animaatiolle alku ja loppu teksteineen.
  5. Toteuttakaa valokuvista kuvankäsittely- tai tekstinkäsittelyohjelmalla leffaposteri. Laittakaa posterit esille ja järjestäkää näytöksiä esimerkiksi sisävälitunneilla.

Tämä verkkojulkaisu liittyy Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011 esillä olleeseen Tunne maisema -näyttelyyn.

© Jyväskylän taidemuseo 2011-
ISSN-L: 1799-6929