Select Page

Tunne maisema

Näyttely Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011

Tunne maisema -näyttelyn nimessä tunne-sana viittaa tunnistamiseen ja paikantamiseen, mutta myös tunneaistiin ja elämykselliseen kokemiseen. Alkuidean näyttelylle antoivat Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) ja Pekka Halosen (1865–1933) Keski-Suomessa ja keskisuomalaisista aiheista maalaamat teokset, joita on etsitty, paikallistettu ja tutkittu. Gallen-Kallelan teoksia löytyi noin 300 Keuruun, Korpilahden, Konginkankaan, Suolahden, Multian, Saarijärven ja Jyväskylän seudulta sekä Halosen satakunta teosta Kuhmoisista, Luhangasta ja Laukaasta.

Keski-Suomea pidettiin 1800–1900 -lukujen vaihteessa koskemattomana ja alku­peräisenä alueena. Gallen-Kallela ja Halonen löysivät eräretkillään maisemia, jotka kuvasivat suomalaisten tuntoja ja tunnelmia. Maisemaa ei vain katsottu, sinne kuljettiin ja se koettiin. Onko suhteemme maisemaan ja elinympäristöömme muut­tunut – onko viime vuosien luonnonkatastrofeilla ollut vaikutusta? Pyrkimyksenä on herättää ihmisiä pohtimaan suhdettaan maisemaan, lähiympäristöön ja ympäristökokemuksiin.

Gallen-Kallela ja Halonen kohtaavat nykytaiteen

Nykytaiteilijoiden ja kahden kansallistaiteilijan kohtaamisen kautta viritetään histo­riaa tiedostava, mutta samalla sitä kommentoiva näkökulma ympäristöön, luontoon ja maisemaan. Teosten vierekkäisyys antaa mahdollisuuden miettiä millaisia merkityksiä maalaukset kantoivat sata vuotta sitten ja millaisia kannanottoja sisältyy nykyisiin maisema- ja luontoaiheisiin teoksiin.

Esillä on 31 Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen maalausta, kuten Karhunputki (1889), Kullervon kirous (1899), Keitele (1905), Ilvesluola (1906–1918) sekä Maisema Vihtavuorelta (1912), Kesämaisema Harmoista (1912), Kivikoski (1916 ja 1931) ja Kesäurheilua (1922).

Nykytaitelijoista mukana ovat Elina Brotherus, Jan Eerala, Ilkka Halso, Hannaleena Heiska, Markus Konttinen, Jarmo Kukkonen, Pekka Luukkola, Antti Laitinen, Jussi Niva, Thomas Nyqvist, Tuula Närhinen, Jorma Puranen, Ari Saarto, Kari Soinio ja Juha Suonpää. Heidän maalauksistaan, valokuvistaan ja mediataiteestaan vain muutama on sidoksissa Keski-Suomeen.

Näyttelyn ovat kuratoineet Seija Heinänen, Hanna Johansson ja Maunu Häyrynen.

Tunne maisema -hankkeessa Jyväskylän taidemuseon yhteistyö­kumppanina on Maaseudun Sivistysliitto.

Lisätietoa

Jyväskylän taidemuseo / Seija Heinänen

Tunne maisema -näyttelyt myös Keuruulla ja Saarijärvellä

Saarijärven museo
Tunne maisema – Maisemia ja luontovaikutelmia
Aamusta Tyhjään tilaan

17.6. – 28.8.2011

Saarijärven museossa pohditaan maisema- ja luontokäsitystä pohjoiseen Keski-Suomeen liittyvien taitelijoiden ja teosten välityksellä.

Keuruun museo
Tunne maisema – Vuorelta sinen syvyyteen
17.6. – 9.9.2011

Keuruulla on esillä keski­suomalaisten taitelijoiden keskisuomalaisia maisemia mausteenaan Einari Vuorelan runot.

Kuvaaja: Heikki Hanka

Tämä verkkojulkaisu liittyy Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011 esillä olleeseen Tunne maisema -näyttelyyn.

© Jyväskylän taidemuseo 2011-
ISSN-L: 1799-6929