Select Page

Jussi Niva: No 06: Twist Green

<p><strong>Jussi Niva: <em>No 06: Twist Green</em></strong><br />
2005, 122 x 160 cm, öljy levylle.<br />
Kuva: Jussi Tiainen.</p>
Voit suurentaa kuvan napsauttamalla.

Pikkukuvakkeen avulla voit avata kuvarinnastuksen.


» Kuvarinnastus 5
Teoksen esittely

Twist-sarjassa Jussi Niva tutkii kysymyksiä ajasta, kestosta ja liikkeestä. Kyse on lähinnä aistien tai käsitteiden välisistä pienistä samanaikaisista tapahtumista ja liikahduksista, itse maalausprosessista tai toisaalta katsomisprosessista eli lukemisen ja näkemisen eroista.

Ensimmäinen mielikuva Twist Green -teoksesta on, että se on kuvattua maisemaa liikkuvan auton ikkunasta. Kyseessä on kuitenkin jotain muutakin. Niva tahtoo katsojan leikkivän liike-efektillä. Kuka tai mikä liikkuu? Maisema, katsoja vai tämän tulkinta?

Sari Koskinen

Katso ja tulkitse
  • Mikä on ensivaikutelmasi teoksesta? Mitä näet?
  • Katsele teosta vuoroin pienenä ja isompana. Mitä huomaat?
  • Millainen vaikutelma teoksesta välittyy?
Äänimaisema

Kokeile miten erilaiset ääniefektit vaikuttavat teoksen sisältöön ja omaan tulkintaasi. Laita valitsemasi ääniefekti soimaan ja avaa sitten valokuva suuremmaksi.

Tunnemaisema äänet

Tunnemaisema äänet

Ääninäytteet Freesound sekä Äänipää -sivuilta. Tekijätiedot äänitiedoston yhteydessä.

Tehtävät

Työmatkamaisemataide

Kenties kuljet töihin joka aamu samaa reittiä? Seuraavan kerran, kun työmatkallasi pääset auton kyytiin, ota mukaasi kamera tai kamerakännykkä. Kuvaa maisemia auton liikkuessa sivu- ja/tai etuikkunasta.

  1. Voit kokeilla kuvaamista eri kellon- ja vuodenaikoina valon määrän ja sävyjen vaihdellessa. Voit kokeilla säätää kameran valotusta, ottaa kuvia asetuksilla, joita ei ole tarkoitettu juuri näiden olosuhteiden kuvaamiseen.
  2. Kerää itsellesi kuvasarja ja laita se esille, esimerkiksi pienenä valokuvanayttelynä kotonasi, työpaikallasi tai vaikkapa tietokoneesi näytönsäästäjänä. Pohdi, kuvasitko jotakin, mikä ei ennen kiinnittänyt huomiotasi?
  3. Jos osaat käyttää kuvankäsittelyohjelmia, voit kokeilla säätää kuvien värejä, kontrasteja, rajausta jne.
  4. Toteuta ottamistasi kuvista taideteos sinulle luontevalla tavalla(valokuvasarja, maalaus, piirros, video, reliefi jne.) jossa pyrit kuvaamaan liikettä ja tilannetta, jossa kuva on otettu. Voit tyylitellä esim. kuvan värejä mielesi mukaan, tehdä itsellesi maiseman, jota katselisit mieluiten työmatkoillasi.
  5. Voit kuvata maisemaa liikkeessä monin eri tavoin ja eri tekniikoilla. Pohdi mitä haluat viestittää teossarjallasi?

Tämä verkkojulkaisu liittyy Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011 esillä olleeseen Tunne maisema -näyttelyyn.

© Jyväskylän taidemuseo 2011-
ISSN-L: 1799-6929